Zo maak je zelf simpel en goedkoop kunst voor in huis

Hou jij ook zo van kunst? Wil je een mooi kunstwerk aan de muur maar houdt de torenhoge prijs je tegen of het 13 in een dozijn idee? Dan wordt het tijd om je eigen kunstwerk te creëren. Dat is niet alleen erg leuk om te doen, maar het resultaat is zonder meer uniek én een stuk voordeliger.
Heb je zelf geen idee hoe je dit het beste kunt aanpakken? Hieronder volgen wat tips ter inspiratie. Veel plezier en geniet ervan, niet alleen als het kunstwerk aan de muur hangt maar vooral tijdens het maken.

© Pixabay.com

Maak je eigen schilderij

Het bepalen van vorm en formaat

Als eerste moet je bepalen wat de afmetingen van je kunstwerk gaan bedragen. Wil je een klein schilderijtje of juist een enorme eyecatcher voor boven de bank?
Wil je een vierkante vorm om juist een rechthoekig doek? Een rechthoekig doek kun je zowel in de breedte als in de lengte ophangen. Een wit stuk canvas is makkelijk overal verkrijgbaar. Heb je nog een stuk beschilderd canvas staan maar staat de afbeelding je niet aan? Met een laagje witte verf kan het weer worden hergebruikt.

Het bepalen van soort verf

Acrylverf is de meest veelzijdige verf, watervast en sneldrogend. Je kunt hiermee met zowel een kwast als een palletjes werken. Bovendien kun je aan de verf zaken als zand, glow in the dark of glansdraad toevoegen.

Olieverf is prettig om mee te werken en je kunt de verf goed uitsmeren. De kleuren laten zich fantastisch mengen. Omdat er in olieverf meer pigmenten zitten dan in acrylverf, zijn de kleuren veel intenser en glanzender.

Aquarelverf is vergelijkbaar met plakkaatverf en ecoline en zorgt voor een transparant en mat resultaat. Het hecht niet zo makkelijk op canvas en daarom kun je deze verfsoort het beste alleen gebruiken wanneer je een kunstwerk op papier wilt maken.

Spuitbussen

Met spuitbussen kun je een volledig schilderij maken, maar je kunt ze ook voor een gedeelte van een schilderij gebruiken of om sjablonen mee te maken.

Restjes

Natuurlijk hoef je niet altijd nieuwe of dure verf aan te schaffen. Heb je nog wat restjes lak of tex? Gebruik ze gewoon! Of plaats een berichtje op marktplaats. Vaak hebben anderen nog wel het een en ander in de aanbieding en zijn ze blij dat ze er iemand anders blij mee kunnen maken.

Kwasten

De traditionele manier om verf aan te brengen is natuurlijk met een kwast. Maar er is nog zoveel meer mogelijk.
Denk aan een palletmes, een oud plastic pasje, een plastic vork en natuurlijk je vingers of handen!

Toevoegingen

Kunstenaars spreken van mixed media. Deze benaming houdt niets anders in dan het toepassen van diverse materialen op een canvas doek. Hierdoor ontstaat een spannend schilderij vol reliëf. Tijdens of na het aanbrengen van de basis (de verf) op het canvas kunnen nog allerlei zaken worden toegevoegd. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken. Duik maar eens de garage in of trek een rommellade open.
Moertjes, rijst, macaroni, zand, draadjes wol, kroonkurken, een stukje tekst uit een tijdschrift of een postzegel. Het kan allemaal. Laat je fantasie de vrije loop.

© Pixabay.com

Maak het samen

Het is een leuk idee om samen een kunstwerk te maken, bijvoorbeeld met je kinderen of samen met de beste vriendinnen. Daarmee ben je niet alleen verzekerd van een uniek kunstwerk, maar ook een hele gezellige middag.
Laat je kinderen zich vooral lekker uitleven. Je zult versteld staan van het resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *