Handleiding voor een efficiënte dagindeling

Efficiënt je dag in delen is voor velen een uitdaging. Vroeger keken we vooral naar ‘hard werken’, gewoon doorgaan totdat je lichaam op was. Inmiddels weten we dat dat niet zo slim is en ook niet het meeste oplevert, maar we willen nog altijd veel gedaan krijgen in onze levens. De bovenkamer is daarbij tegenwoordig degene die uitgeput raakt. Om meer gedaan te krijgen en mentaal fit te blijven is een efficiënte dagindeling heel handig. Volg onderstaande handvaten en maak je dag efficiënt!

© Pixabay.com

Stop met de klassieke werkdagen

Verschillende onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat mensen niet in staat zijn om acht uur lang geconcentreerd te werken. Sterker nog, mensen kunnen gemiddeld gezien maar 4 uur per dag geconcentreerd werken. Werkdagen van 8 uur zijn eigenlijk ouderwets en verre van efficiënt. Zeker voor kantoor werk is dit helemaal niet geschikt. Als je mensen verplicht om 8 uur op kantoor te zitten, krijg je vaak precies dat. Mensen zitten op kantoor omdat het moet, maar doen de halve tijd niet zoveel.

Aandachtsmanagement is key

Tijdmanagement kennen we allemaal wel, dat is een populaire term. Maar hierbij krijg je wederom dat mensen vooral uren maken en klokken, maar dat zegt niet zoveel over de daadwerkelijke productiviteit. Het is nuttiger om momenten van grote aandacht te benutten door op deze momenten grote klussen op te pakken. De andere uren kun je dan werk doen waarvoor minder focus vereist is. Je kunt namelijk niet altijd gefocust werken, deel je dag dus slimmer in.

Kijk nog eens naar de verdeling tussen werk en privé

De klassieke dagindeling is als volgt: 8 uur slapen, 8 uur werken en 8 uur vrije tijd. Van die vrije tijd besteed je dan ook weer een redelijk deel in pauzes op het werk, of onderweg naar je werk. Dit is echter helemaal geen handige indeling. Het is veel beter om in kleine blokjes te werken, dan ben je vaak productiever. Een meer flexibele benadering werkt vaak veel beter. Misschien vind jij sporten in de middag wel fijn en vind je het niet erg om in de avond nog wat te werken. Dan is dat ook prima!

Vergeet het idee van de ‘baas’

Vroeger was er overal een duidelijke hiërarchie. En nog steeds heeft een bedrijf natuurlijk iemand nodig die leiding geeft. Maar het oude idee van een baas die opdrachten geeft en controleert is helemaal niet zo effectief. Mensen krijgen nou eenmaal niet graag dingen opgelegd, liever ervaren ze een bepaalde vrijheid. Inspraak en autonomie zijn een van de belangrijkste bronnen van energie voor medewerkers, benut die bronnen.

© Pixabay.com

Ben aardig voor elkaar

Wat heeft dit met een efficiënte dagindeling te maken, denk je misschien? Vriendelijkheid blijkt echter een grote impact op het brein te hebben. Studies bij kinderen hebben laten zien dat vriendelijkheid heeft geleid tot betere resultaten op school. Door empathie wordt voor prefrontale cortex versterkt, en daar zit nou net onze aandacht. Wees dus vriendelijk tegen elkaar, daar ga je allemaal efficiënter van werken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *