Zelf een gezelschapsspel maken

Zoekt u een origineel idee voor een familiebijeenkomst, een avondje met vrienden, of voor een verjaardagsfeestje van de kinderen? Denk dan eens aan het zelf maken van een gezelschapsspel. Niet de voorspelbare standaardvragen, maar een persoonlijk spel, toegespitst op de situatie. Veel knutselplezier!

© Pixabay.com

Kwartetten

Het bekende kwartetten krijgt een geheel nieuwe dimensie wanneer uzelf de categorieën mag bepalen. Personaliseer deze bijvoorbeeld door een categorie ‘vrouwelijke familieleden met huisdieren’, of ‘familieleden met vreemde hobby’s’. De mogelijkheden zijn eindeloos. Begin in de dozen met oude foto’s te zoeken en scan de foto’s. Vervolgens print u de gevonden foto’s uit en plakt ze op kaarten. Klaar is het kwartetspel.

Memorie

Memorie is altijd leuk, vooral als u met kinderen speelt, want die blijken vaak een feilloos geheugen te hebben voor de positie van memoriekaarten. Een gepersonaliseerd memoriespel is eenvoudig te maken. Zoek allerlei foto’s of plaatjes uit en print die allemaal twee keer uit. Vervolgens plakt u de plaatjes op stukjes karton en het spel is klaar om gespeeld te worden.

Ganzenbord

Wie kent ganzenbord nou niet? Een kleine zoektocht op internet resulteert in een printbare versie van een blanco spelbord, maar zelf tekenen is natuurlijk ook een optie. Geef de verschillende vakjes een nummer en vergeet niet enkele vakjes te markeren als opdrachtvakjes. Verder zijn er dobbelstenen nodig. Voor een kinderfeestje zijn actieve opdrachten leuk, kinderen bewegen graag, dus iets als, ‘doe een dansje op een K3 nummer’ is heel geschikt. ‘In de put’ kan bijvoorbeeld een flinke kartonnen doos zijn. Voor volwassenen kunnen actieve opdrachten ook leuk zijn, als het maar niet resulteert in gasten die uw gehele huis doorkruisen, tenzij u daar geen bezwaar tegen hebt natuurlijk.

Wie is het?

Van dit spel zijn meerdere varianten kant en klaar te koop, maar een ‘Wie is het?’ zelf maken is natuurlijk veel leuker. Zoek foto’s van mensen die de spelers allemaal kennen en print ze twee keer op pasfotoformaat uit. Plak ze op een stukje karton. Maak twee borden, bijvoorbeeld van piepschuim, waar u de kaartjes in kunt steken. De twee spelers(groepen) hebben allebei hetzelfde bord, en kiezen één persoon uit. Laten opschrijven om valsspelen te voorkomen! Daarna mogen ze om de beurt vragen stellen om kandidaten te elimineren.

© Pixabay.com

Escape Room

Momenteel zijn veel mensen gecharmeerd van een Escape Room. Verbluf uw gasten met een zelf gefabriceerd exemplaar! Dit spel vergt wel flink wat voorbereiding natuurlijk maar het houdt iedereen wel een poosje goed bezig. Zorg voor minimaal twee teams als u graag een wedstrijdelement wilt hebben. Verzin een plot of een opdracht, bijvoorbeeld ‘zoek de schat’. Schrijf een verhaal met een eerste aanwijzing en zorg dat alle volgende aanwijzingen in tweevoud aanwezig zijn. Aanwijzingen kunt u in uw woning, of tuin verstoppen. Wanneer u een beetje handig bent op de computer of mobiel, is het ook leuk om wat digitale aanwijzingen te ‘verstoppen’. Een extra facebookpagina bijvoorbeeld, is zo gemaakt, of een twitteraccount waar u een ‘clue’ in verstopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *