De optimale inrichting van je huis voor een snelle schoonmaak

Tenzij je er gek op bent, is het schoonmaken van jouw huis niet iets waar je veel tijd aan kwijt wilt zijn. Toch wil je wel graag een schoon huis. En niet alleen wanneer je visite krijgt, maar ook als je even lekker een dagje thuis bent is het fijn als jouw leefomgeving schoon en opgeruimd is. In dit blogartikel lees je een paar handige tips om jouw woning zo in te richten, dat je huis slechts een snelle schoonmaakbeurt nodig heeft om in een handomdraai weer helemaal schoon en fris te zijn!

© Pixabay.com

Voorkom losse spullen

Heb je overal door het huis heen wel wat spulletjes rondslingeren? Stop hier gelijk mee! Ruim de spullen op door te ‘ontspullen’, oftewel: door ze zo snel mogelijk weg te gooien. Gebruik je de spullen vaak? Dan kun je ze in kastjes of kleine boxen opbergen zodat je ze snel kunt pakken. Japanse schoonmaakgoeroe Marie Kondo doet dit ook en jouw huis oogt gelijk een stuk opgeruimder. Op die manier kun je direct met schoonmaken gaan beginnen in plaats van dat je eerst nog een heleboel moet opruimen!

Vaste plek voor afval

Het je nog geen vast afvalsysteem binnen jouw huishouden? Dan is het een aanrader om die zo snel mogelijk in te zetten. Een afvalsysteem houdt in, dat je je afval gescheiden op vaste plekken in huis neerlegt. Zo heeft het oud papier een eigen plek, bewaar je lege batterijen in een daarvoor bestemd batterijenbakje en reserveer je een hoek voor het glas voor de glasbak. Als je deze plekken binnen handbereik houdt, is het makkelijk om ze regelmatig te legen. Je hebt minder afval in huis en dat ruimt op.

Zet schoonmaakproducten op de juiste plaats

Wanneer je gaat schoonmaken is het handig als je de juiste schoonmaakspullen op de juiste plek hebt staan. Zorg er dus voor dat de keukenreiniger in de keuken staat en dat je de kalkreiniger op de badkamer neerzet. Heb je een zitkamer vol houten meubels? Bewaar de houtreiniger dan vlakbij maar uit het zicht; bijvoorbeeld in een van de houten meubelstukken. Ook de schoonmaakmiddelen voor keuken en badkamer kun je in een keuken- of badkamerkastje bewaren. Op die manier heb je ze altijd bij de hand en hoef je niet eerst naar sprays te zoeken voordat je begint met schoonmaken.

© Pixabay.com

Bewaar spullen per soort

Wil je snel klaar zijn met schoonmaken? Dan is het duidelijk dat jouw huis eerst opgeruimd dient te zijn. Dit doe je door bovenstaande tips in acht te nemen. Maar ook door jouw spullen te sorteren. Bewaar jouw ondergoed bij het ondergoed, sokken bij de sokken. Je fitnessspullen kun je (gewassen!) in je gymtas bewaren. Voor andere spullen geldt dit net zo goed. Bewaar fotoalbums op één plek. Leg oud speelgoed bij elkaar in een doos. Om een systeem aan te brengen, kun je op de doos schrijven wat er allemaal in zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *