De simpelste manier om een trui te maken

Het lijkt een onmogelijke klus, totdat het is gedaan zei Nelson Mandela ooit. En zo is het ook maar net met als je er over denkt om een trui te maken. Welk soort handwerktechniek (naaimachine, breien of haken) je ook gebruikt, het is mogelijk. Volg hieronder eerst de basisstappen over hoe je de trui in elkaar zet en dan draag jij snel jouw eigen gemaakte trui! Let’s go!

© Pixabay.com

Ontwerp van de trui

Wanneer je een trui wil maken moet je eerst bedenken wat voor trui je wilt en hoe hij er uit moet komen te zien. Lange mouwen, korte mouwen en uit welke kleur of kleuren moet hij bestaan? Je kunt alle kanten op! Werk (teken) op papier vooraf de trui uit. Schrijf alle maten per onderdeel op. Blijf ook als je bezig bent altijd passen en meten.

Meten is weten

Als eerste moet je de onderdelen maken, de voor- en achterpand en de mouwen. Het slimste is om een stuk stof te nemen en dan elke keer te proberen of het past. De hoeveelheid stof die je voor de voor- en achterkant nodig hebt is verschillend. De voorpand moet ruimte geven voor de buste en eventueel de buik, terwijl de achterkant in principe recht naar beneden loopt. Markeer waar je de nek wil hebben. Denk goed om de naad op de zijde, als die in het midden zit dan zal de trui er keurig uit zien. Laat deze ook op tijd wijken zodat er ruimte is voor je armen. Daarnaast moet je de mouwen niet vergeten. Je moet bewegingsruimte houden dus meet bij het begin van je schouder, halverwege bij je elleboog en bij je pols op hoeveel centimeter je nodig hebt en je weet hoe groot jouw mouwen moeten worden. Laat iemand anders jouw maten/centimeters opmeten zodat je je niet vergist als je per ongeluk iets gebogen staat tijdens het meten.

© Pixabay.com

In elkaar zetten

Wanneer je alle maten hebt genoteerd en de stukken stof hebt gemaakt kan het leukste beginnen, het in elkaar zetten. Begin met de voor- en achterkant vast te zetten bij de naden. Doet dit eerst met spelden of markeerders. Leg de stukken stof binnenstebuiten op elkaar en naai het vast tot de volgende speld. Dit kan met de naaimachine of met de hand door het gebruik van de naald en draad. Ook de stukken waar de voor- en achterkant elkaar raken op de schouders zet je vast. Ga zo alle stukken langs totdat je een body hebt waarbij je nog ruimte hebt voor je armen. Dan beginnen we aan de mouwen. Naai de mouwen eerst vast zodat je onder je arm de naad hebt lopen. Bevestig daarna de mouw in het gat voor de schouders. Doe dit zo dat de naad onderaan verschijnt en deze dus minimaal opvalt bij het dragen. Als laatste kijk je naar de nek en hals, naai een mooie naad zodat de stof niet gaat rafelen. Werk alle draden weg. Draai je trui naar normaal en tadaa, je trui is klaar! Nu kan je gaan shinen met je zelfgemaakte trui. Zo makkelijk is het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *