Opleidingen die iedereen aankan

Er zijn mensen die constant van de ene opleiding naar de andere lijken te vliegen, en steeds genegen zijn om zichzelf te verbeteren. Aan de andere kant zijn er ook mensen die werkelijk nooit een aanvullende opleiding ambiëren en liever gewoon blijven doen wat ze altijd al deden. Als dit laatste op u van toepassing is, en u bent tevreden met de situatie, dan is er niets aan de hand. Maar als u diep in uw hart toch eigenlijk liever wél een opleiding zou willen doen, maar er niet aan toekomt, dan kunnen daar verschillende redenen voor zijn.

© Pixabay.com

Geen tijd?

Een druk leven, wie kent het niet? Werk, een partner, kinderen, huisdieren, het huishouden, allerlei zaken nemen uw tijd in beslag. Af en toe een blik werpen op een mogelijke opleiding is het enige waar u aan toekomt. Toch kan een opleiding volgen van toegevoegde waarde zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos tegenwoordig, en veel opleidingen kunnen uitgesmeerd worden over een langere tijd. Op die manier gaat het leren en opdrachten maken niet ten koste van uw gezinsleven of werk, en bent u toch bezig met uw persoonlijke ontwikkeling.

Wat voor opleiding dan?

Opleidingen kunnen werkgerelateerd zijn, met als vooruitzicht een betere functie of meer inzicht in uw werkzaamheden, maar als uw ambities niet op dat vlak liggen dan zijn er legio andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een studie die u altijd interessant geleken heeft, maar waar u nooit aan toegekomen bent. Het voltijds opgaan in het studentenleven is misschien geen mogelijkheid meer, maar veel opleidingen worden in deeltijd gegeven of zelfs volledig online, via E-learning.

Welk niveau?

Wat zoekt u? Uitdaging, verdieping, een ander perspectief, iets geheel nieuws, praktisch of theoretisch? Een hogere werkgerelateerde opleiding die resulteert in een betere positie en een hoger salaris, is voor veel mensen een logische keuze. Maar niets staat u in de weg om uzelf op een ander vlak uit te dagen. Niet het niveau van de opleiding bepaalt uw plezier, maar de inhoud! Werkt u met uw universitaire opleiding al jaren in het management van een grote organisatie, maar vindt u eigenlijk het kappersvak razend interessant, dan is een kappersopleiding een nuttige tijdsbesteding. Als u er geen baan in wilt vervullen, zullen familieleden u alsnog dankbaar zijn.

© Pixabay.com

Twijfel over eigen kunnen

Het grootste struikelblok is vaak de twijfel over het eigen kunnen. Wat als het niet lukt? Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken, is het zaak een opleiding te kiezen die echt bij u past en waar u plezier in heeft. De energie om u in te zetten volgt dan vanzelf, net als een diploma. Wees niet bang om iets nieuws te leren en houd uw hersenen actief! Leren met plezier dus, en dan maakt het niet uit of u als bankdirecteur een opleiding tot nagelstylist gaat volgen, als arts een opleiding als hondentrainer, of als bouwvakker een opleiding als secretaresse. Een leven lang leren is voor iedereen die dat wil weggelegd, dus ga ervoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *